Ketenaanpakken als indicator van domeinoverstijgende samenwerking

De ketenaanpakken vormen een belangrijke schakel in het GALA. Een ketenaanpak is een samenwerkingsverband waarin verschillende partners samenwerken om risicogroepen te signaleren en interventies te bieden. Hiermee zijn de ketenaanpakken voorbeelden van de beweging die GALA wil maken naar meer domeinoverstijgende samenwerking. In het GALA is een landelijk dekkend aanbod van de ketenaanpakken dan ook opgenomen als beoogd resultaat.

De 5 ketenaanpakken

De vijf ketenaanpakken zijn Kansrijke Start, Aanpak Overgewicht en Obesitas Kinderen, Gecombineerde Leefstijlinterventie, Sociaal verwijzen en Valpreventie. Voor de Aanpak Overgewicht en Obesitas Kinderen is gekeken naar de interventie Kind naar Gezonder Gewicht. Sociaal verwijzen gaat over interventies waarbij gebruik gemaakt wordt van een brugfunctie tussen het medisch en sociaal domein. Het bekendste voorbeeld van Sociaal verwijzen is Welzijn op Recept.

Kaarten met startjaar

De onderstaande kaarten geven per ketenaanpak een overzicht in welke gemeente is gestart en wat het startjaar daarbij is. In de dataverzameling zijn nog meer gegevens uitgevraagd. Deze zullen op termijn worden toegevoegd, zoals de fase waarin de ketenaanpak zich bevindt. Op de pagina van de monitor Valpreventie zijn al meer gegevens die uit de vragenlijst komen te vinden.

Selecteer hieronder de regio waar u informatie over wilt.

Regio filter

{@basisbeeld}

Kansrijke Start

Kansrijke Start heeft als doel om ieder kind de best mogelijke start te geven tijdens de eerste duizend dagen. Het programma Kansrijke Start richt zich op het tijdig signaleren en waar nodig ondersteunen van (aanstaande) ouders in een kwetsbare situatie. Het gaat om bewust en gezond zwanger worden, een gezonde zwangerschap en veilig ouderschap. 

In  lokale of regionale coalities Kansrijke Start werken gemeenten, zorg- en hulpverleners vanuit sociaal en medisch domein samen aan een effectieve aanpak die aansluit op de behoeften en hulpvragen van (aanstaande) ouders.

De onderstaande kaart geeft de status aan van de vorming van een lokale of regionale coalitie Kansrijke Start.

In heel Nederland  heeft 87 procent van de gemeenten een lokale en/of regionale coalitie Kansrijke Start.

#gala_kansrijke_start_coalitie

{#gala_kansrijke_start_coalitie}

Aanpak Overgewicht en Obesitas Kinderen

Deze aanpak streeft naar het geven van passende ondersteuning en zorg aan kinderen met overgewicht of obesitas en hun gezin. De aanpak kenmerkt zich door een brede blik en de samenwerking tussen het medisch en sociaal domein. Door de brede blik  richt de aanpak zich niet alleen op de verbetering van de fysieke gezondheid en leefstijl, maar ook op verbetering van de mentale gezondheid en eventueel opvoedondersteuning en  schulphulpverlening..

In het GALA staat onder de Aanpak Overgewicht en Obesitas Kinderen de uitvoering van het Landelijk model Ketenaanpak voor kinderen met overgewicht en obesitas beschreven. De aanpak Kind naar Gezonder Gewicht is de praktische vertaling van dit Landelijk model. Om deze reden is gekozen om de start met de implementatie van de aanpak Kind naar Gezonder Gewicht als indicator te gebruiken.

De onderstaande kaart laat per gemeente het startjaar van implementatie zien. Onder gestart met de implementatie van de aanpak verstaan we dat er minimaal afspraken hierover zijn gemaakt tussen zorgverzekeraar en gemeente.

Voor heel Nederland is {gala_kind_gg_startjaar.nl_gem_gestart} procent van de gemeenten gestart met de ketenaanpak Kind naar Gezonder Gewicht.

#gala_kind_gg_startjaar

{#gala_kind_gg_startjaar}

Gecombineerde leefstijlinterventie (GLI)

De GLI helpt volwassenen met overgewicht meer te bewegen en gezond te eten en stimuleert  een gezonde verandering in leefgewoonten op lange termijn. Mensen die in aanmerking komen, krijgen dit vergoed van hun zorgverzekeraar. Sinds 2019 worden erkende GLI-programma’s in steeds meer gemeenten aangeboden. De focus in het GALA ligt op een goede inbedding van de GLI binnen gemeentelijke activiteiten. Voor een goede inbedding is bijvoorbeeld netwerkvorming en samenwerking tussen medisch en sociaal domein nodig.

De onderstaande kaart geeft het startjaar van de inbedding van de ketenaanpak GLI per gemeente. Onder gestart met inbedding verstaan we dat er minimaal afspraken zijn gemaakt tussen zorgverzekeraar en gemeente.

Voor heel Nederland is {gala_gli_startjaar.nl_gem_gestart} procent van de gemeenten gestart met de ketenaanpak Gecombineerde leefstijlinterventie.

#gala_gli_startjaar

{#gala_gli_startjaar}

Aanpak Sociaal verwijzen

Sociaal verwijzen gaat over interventies waarbij gebruik gemaakt wordt van een brugfunctie tussen het medisch en sociaal domein. Deze aanpak betreft een doorverwijzing van eerstelijnszorgverleners naar een brugfunctionaris, meestal gericht op mensen met (milde) psychosociale klachten. De brugfunctionaris leidt mensen waar nodig naar ondersteuning door welzijn of het sociaal domein. Het bekendste voorbeeld van Sociaal verwijzen is Welzijn op Recept.

De onderstaande kaart geeft het startjaar van de inrichting van de aanpak Sociaal verwijzen.

Voor heel Nederland is {gala_sociaal_verwijzen_startjaar.nl_gem_gestart} procent van de gemeenten gestart met de aanpak Sociaal verwijzen.

#gala_sociaal_verwijzen_startjaar

{#gala_sociaal_verwijzen_startjaar}

Valpreventie

Valpreventie is gericht op het verminderen van valincidenten en de daaruit voortvloeiende letsels bij thuiswonende ouderen van 65 jaar of ouder. De aanpak bestaat uit verschillende onderdelen: het opsporen van een verhoogd valrisico, het screenen op de aanwezigheid van valrisicofactoren, het deelnemen aan een valpreventieve beweeginterventie en structureel sporten en bewegen.

De onderstaande kaart geeft het startjaar van de inrichting van de ketenaanpak Valpreventie.
Voor heel Nederland is {valpreventie_jaar.nl_gem_gestart} procent van de gemeenten gestart met de ketenaanpak Valpreventie.

Meer informatie vindt u op de pagina Monitor Valpreventie.

#valpreventie_jaar

{#valpreventie_jaar}