In de GALA-monitor worden verschillende indicatoren gebruikt om de voortgang op een thema in kaart te brengen. In dit overzicht staan de indicatoren die in het rapport van 2024 zijn beschreven en waarvoor cijfers op gemeenteniveau beschikbaar zijn.  Dit betreft met name indicatoren die al bestonden en waar de GALA-monitor gebruik van heeft gemaakt. Of gemeenten een beleidsvisie Sociale Basis hebben, is vanuit de dataverzameling van de GALA-monitor toegevoegd.

Voor sommige indicatoren is de gebruikte databron op deze website anders dan die in het rapport. Dit komt doordat de gebruikte bronnen in het rapport niet altijd naar lokale cijfers kunnen worden uitgesplitst. Daarnaast bevatten thema’s op Regiobeeld soms meer gegevens of uitsplitsingen dan in de GALA-rapportage.

Selecteer hieronder de regio waar u informatie over wilt.

Regio filter

{@basisbeeld}

Eenzaamheid

Deze twee figuren presenteren eenzaamheid in de geselecteerde regio's als een percentage van de bevolking van 18 jaar en ouder. U kunt boven de kaart een keuze maken voor de weergave van het percentage dat eenzaamheid of (zeer) ernstige eenzaamheid ervaart. 

#participatie_kaart_eenzaam

{#participatie_kaart_eenzaam}

#participatie_trend_eenzaam

{#participatie_trend_eenzaam}

Roken

De kaart en de trendgrafiek tonen het percentage rokers naar gemeente. Roken refereert naar het percentage personen van 18 jaar en ouder dat de vraag “Rookt u weleens?” beantwoordt met “ja”, exclusief het gebruik van een elektronische sigaret.

#roken_kaart

{#roken_kaart}

#roken_trend

{#roken_trend}

Vapen/roken jongeren

Deze figuur toont voor de geselecteerde regio's het percentage middelbare scholieren (klas 2 en klas 4) dat vapet. De kaart toont het percentage vapers naar gemeente. In het selectiemenu kunnen daarnaast nog een aantal verschillende opties worden geselecteerd, namelijk het percentage middelbare scholieren dat ooit heeft gevapet, het percentage dat dagelijkse en wekelijkse vapet en het percentage dat wekelijkse vapet of rookt.

#vapen_kaart_jeugd

{#vapen_kaart_jeugd}

Overgewicht

Deze kaart en de trendgrafiek tonen voor de geselecteerde regio's de status van verschillende leefstijlindicatoren omtrent gewicht.
Via het menu boven de kaart kunt u een leefstijlindicator kiezen: 'Overgewicht' of 'Ernstig overgewicht (obesitas)'. 
Overgewicht betreft het percentage personen van 18 jaar en ouder met een Body Mass Index (BMI Body Mass Index. De BMI is een index die de verhouding tussen lengte en gewicht bij een persoon weergeeft. De BMI wordt veel gebruikt om een indicatie te krijgen of er sprake is van overgewicht of ondergewicht. (Body Mass Index. De BMI is een index die de verhouding tussen lengte en gewicht bij een persoon weergeeft. De BMI wordt veel gebruikt om een indicatie te krijgen of er sprake is van overgewicht of ondergewicht.)(Body Mass Index. De BMI is een index die de verhouding tussen lengte en gewicht bij een persoon weergeeft. De BMI wordt veel gebruikt om een indicatie te krijgen of er sprake is van overgewicht of ondergewicht.)) van 25,0 kg/m2 en hoger, gebaseerd op zelf-gerapporteerde lengte en gewicht. Ernstig overgewicht (obesitas) betreft het percentage personen van 18 jaar en ouder met een Body Mass Index (BMI) van 30,0 kg/m2 en hoger, gebaseerd op zelf-gerapporteerde lengte en gewicht.

#gewicht_kaart

{#gewicht_kaart}

#gewicht_trend

{#gewicht_trend}

Sport en bewegen

Deze kaart presenteert het aandeel mensen van 18 jaar en ouder dat sport en beweegt volgens de Beweegrichtlijn , per gemeente in de geselecteerde regio's. 
De beweegrichtlijn voor volwassenen is als volgt gedefinieerd:

  • Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, zoals wandelen en fietsen, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
  • Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen.

#sport_bewegen_kaart_beweegrichtlijn

{#sport_bewegen_kaart_beweegrichtlijn}

Alcoholgebruik

Deze kaart en de trendgrafiek toont voor de geselecteerde regio's de  status van verschillende leefstijlindicatoren omtrent alcoholgebruik.
Via het menu boven de kaart kunt u een leefstijlindicator kiezen: 'Voldoen aan alcoholrichtlijn', 'Overmatige drinker', 'Zware drinker'. 
Overmatig drinken betreft het percentage mensen van 18 jaar en ouder dat meer dan 21 glazen alcohol per week (mannen) of meer dan 14 glazen alcohol per week (vrouwen) drinkt. Zwaar drinken betreft het percentage mensen van 18 jaar en ouder dat minstens één keer per week meer dan vier (vrouwen) of zes (mannen) glazen alcohol op één dag drinkt. Alcohol gebruik volgens de richtlijn is het percentage personen van 18 jaar en ouder dat geen of maximaal één glas alcohol per dag drinkt.

#alcohol_kaart

{#alcohol_kaart}

#alcohol_trend

{#alcohol_trend}

Alcoholgebruik jongeren

Deze figuur toont voor de geselecteerde regio's het percentage middelbare scholieren (klas 2 en klas 4) dat alcohol drinkt. De kaart toont het percentage drinkers naar gemeente. In het selectiemenu kunnen daarnaast nog een aantal verschillende opties worden geselecteerd, namelijk het percentage middelbare scholieren dat ooit alcohol heeft gedronken en het percentage dat bingedrinkt.

#alcohol_kaart_jeugd

{#alcohol_kaart_jeugd}

Beleidsvisie Sociale Basis

Het versterken van de sociale basis is een van de zeven thema’s binnen het GALA. Als beoogd resultaat is hierbij opgenomen dat gemeenten een beleidsvisie Sociale Basis opstellen. In deze visie komen thema’s aan de orde als sociale samenhang, mantelzorg, en tegengaan van eenzaamheid. In het GALA is afgesproken dat elke gemeente uiterlijk in 2024 een beleidsvisie op de sociale basis heeft.

In de GALA-monitor is aan gemeenten gevraagd wat de status is van de beleidsvisie ten tijde van de uitvraag. Antwoordcategorieën variëren van  “(Nog) geen plannen voor opstellen” tot “Is klaar”. In het onderstaande kaartje wordt per gemeente gepresenteerd welke status zij hebben aangegeven.

Voor heel Nederland is {gala_sociale_basis_visie.nl_gem_gestart} percent van de gemeenten gestart met een beleidsvisie Sociale Basis.

#gala_sociale_basis_visie

{#gala_sociale_basis_visie}