icoon verloskundige

Op deze pagina vindt u data over het zorggebruik rond de geboorte in de gemeente(n) en regio van uw keuze. Op basis van de volgende indicatoren krijgt u een beeld van hoeveel zorg rond de geboorte er gebruikt wordt en hoe groot de zorgvraag in de toekomst zal zijn:

  • Aantal verzekerde vrouwen die verloskundige zorg hebben gebruikt.
  • Plaats van de bevalling: het gaat om geboorten in het ziekenhuis, thuis, geboortecentrum, onderweg of onbekend
  • Aantal levend geboren kinderen waarbij de moeder kraamzorg heeft ontvangen.

Selecteer hieronder de regio-indeling waarover u informatie wilt. 

Regio filter

{@zorggebruik}

Verloskunde

Deze figuur laat het aantal verzekerden zien dat verloskundige zorg heeft gebruikt.

De aantallen zijn aanzienlijk hoger dan het aantal kinderen dat geboren is. Ter illustratie, in 2020 zijn er ongeveer 170.000 kinderen in Nederland geboren en maakten zo’n 280.000  vrouwen gebruik van verloskundige zorg. Het verschil wordt veroorzaakt door miskramen, waarbij de vrouwen verloskundige zorg hebben gebruikt.

 

#verloskunde

{#verloskunde}

Plaats van bevalling

Deze twee figuren laten het aantal geboorten naar plaats van de bevalling zien. Het gaat om geboorten in het ziekenhuis, thuis, geboortecentrum, onderweg of onbekend.

In de kaart op gemeenteniveau zijn alleen de categorieën ziekenhuis, geboortecentrum en thuis beschikbaar vanwege de te kleine aantallen bij de andere twee categorieën.

 

#geboorte-plaats

{#geboorte-plaats} {#geboorte-plaats-kaart}

Kraamzorg

Deze figuur toont het gebruik van kraamzorg. De kaart bevat per gemeente in de geselecteerde regio's het aantal zwangerschappen wat leidt tot een of meerdere levendgeborenen waarvan de moeder een declaratie voor kraamzorg had in de periode ná de geboorte t.o.v. het totaal aantal zwangerschappen wat leidt tot een of meerdere levendgeborenen.

De cijfers zijn gebaseerd op de Vektis declaraties en het aantal levendgeborenen in CBS Centraal Bureau voor de Statistiek (Centraal Bureau voor de Statistiek).

#kraamzorg

{#kraamzorg_kaart}