Op deze pagina wordt inzicht gegeven in hoe de implementatie van de ketenaanpak Valpreventie verloopt.
U kunt hier informatie vinden over:
- Start inrichting ketenaanpak
- Fase ketenaanpak
- Samenwerkingen
Selecteer hieronder de regio waar u informatie over wilt.
Regio filter
Start inrichting ketenaanpak
De kaart laat zien op welke plekken en wanneer er is gestart met de ketenaanpak Valpreventie. Onder gestart met de inrichting van de ketenaanpak verstaan we dat er minimaal afspraken zijn gemaakt tussen zorgverzekeraar en gemeenten over de ketenaanpak Valpreventie.
Dit onderdeel is door 329 gemeenten (96%) ingevuld. In totaal hebben 271 gemeenten (82%) aangegeven dat er is gestart met de inrichting van de ketenaanpak Valpreventie. In de meeste gemeenten is er in 2023 (57%) of 2024 (29%) gestart met de inrichting van de ketenaanpak Valpreventie. Dit betekent (nog) niet dat de volledige ketenaanpak is ingericht en wordt uitgevoerd.
#valpreventie_jaar
Fase ketenaanpak
De kaart laat zien in welke fase van implementatie de ketenaanpak zich bevindt.
Middels een latente klasse analyse van de antwoorden op de twaalf stellingen konden er drie soorten groepen gemeenten onderscheiden worden ten opzichte van elkaar. Deze groepen zijn een indicatie van de fase van implementatie waarin de gemeenten zich bevinden. We verwijzen naar deze drie groepen in fase 1, fase 2 en fase 3.
- Gemeenten in fase 1 omschreven kunnen worden als “beginnersgroep”. Gemeenten in deze fase geven niet of nauwelijks aan dat er afspraken gemaakt zijn over de signalering en doorverwijzing van ouderen en hebben zelden samenwerkingsafspraken gemaakt met zorgaanbieders, interventie aanbieders, welzijnsmedewerkers en zorgverzekeraars. Ook is er bij deze gemeenten (nog) niet gekeken naar kwaliteitsverbetering en opschaling van valpreventie.
- Gemeenten in fase 2 kunnen omschreven worden als ‘middengroep’. Gemeenten in fase 2 hebben vaak, maar minder vaak dan gemeenten in fase 3, afspraken over signalering of doorverwijzing met uitvoerders gemaakt. Bij fase 2 zijn echter nauwelijks afspraken met zorgverzekeraars en zijn gemeenten niet bezig met kwaliteitsverbetering of opschaling.
- Gemeenten in fase 3 kunnen omschreven worden als ‘voorlopersgroep’. Deze gemeenten hebben in de meeste gevallen wel afspraken gemaakt over de signalering en doorverwijzing van ouderen en hebben samenwerkingsafspraken gemaakt met zorgaanbieders, interventie aanbieders en/of welzijnsmedewerkers. Een deel van deze gemeenten heeft ook samenwerkingsafspraken met zorgverzekeraars, of heeft gekeken naar kwaliteitsverbetering en opschaling.
#valpreventie_fase
Samenwerkingen
Van de gemeenten die zijn gestart met de ketenaanpak Valpreventie geeft een ruime meerderheid (83%; n=224) aan dat er een coördinator/projectleider is om de samenwerking tussen de betrokken organisaties tot stand te brengen.
Het merendeel van de gemeenten werkt regionaal samen. Dit betreft samenwerking met de IZA regio (64%), met directe buurtgemeente(n) (36%) of op een andere manier, bijvoorbeeld in de GGD (Gemeentelijke gezondheidsdienst
) regio (10%).
Daarnaast wordt er veel samengewerkt met verschillende zorg en welzijnspartijen.
Top 5 samenwerkingspartijen van de gemeenten bij de ketenaanpak Valpreventie (n=271)
Bron: vragenlijst onder gemeenten 2024.