Inleiding

Het regiobeeld Valpreventie laat zien wat de stand van zaken is rondom de implementatie en uitvoering van de ketenaanpak Valpreventie op landelijk, regionaal en waar mogelijk op lokaal niveau. Het regiobeeld Valpreventie presenteert cijfers en informatie van de monitor Valpreventie in een interactief overzicht. Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) voert de monitor Valpreventie uit in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport.  Een beschrijving van de verschillende onderdelen waaruit de monitor Valpreventie bestaat is te vinden in het rapport: Monitor Valpreventie 2020-2022. Terug- en vooruitblik | RIVM

Het regiobeeld is opgedeeld in 6 onderdelen. Deze onderdelen maken deel uit van de ketenaanpak Valpreventie. Een uitgebreide beschrijving van de ketenaanpak Valpreventie met een stap voor stap uitleg is te vinden in de handreiking Ketenaanpak Valpreventie | VeiligheidNLMomenteel is er nog niet voor alle onderdelen informatie beschikbaar. Deze zullen waar mogelijk de komende jaren aangevuld worden.

  1. Implementatie ketenaanpak valpreventie: in dit onderdeel wordt inzicht gegeven in hoeverre de implementatie vordert op landelijk en regionaal niveau.
  2. Signaleren/opsporen: in dit onderdeel wordt inzicht gegeven in het aanbod en bereik van het opsporen van een verhoogd valrisico bij 65-plussers.
  3. Screenen: In dit onderdeel wordt inzicht gegeven in het aantal 65-plussers dat een screening op valrisicofactoren heeft gehad.
  4. Valpreventie interventie: in dit onderdeel wordt inzicht gegeven in het aanbod, gebruik en bereik van valpreventie interventies.
  5. Structureel sport en beweegaanbod: in dit onderdeel wordt inzicht gegeven in het aanbod en gebruik van sport en beweegoefeningen onder 65-plussers.
  6. Letsel ongevallen: In dit onderdeel worden cijfers gepresenteerd van het aantal 65-plussers dat na een valongeval in het ziekenhuis terecht komt.

Voor een juiste interpretatie van de data is het belangrijk om de verschillende onderdelen in samenhang te bekijken en is het belangrijk om de data aan te vullen met ervaringen uit de praktijk. Hiervoor voert het RIVM jaarlijks een kwalitatief onderzoek uit om de ervaringen rondom de ketenaanpak Valpreventie en de lessen die hieruit getrokken kunnen worden op te halen. Door de ervaringen uit de praktijk te integreren met de kwantitatieve data wordt een geïntegreerd beeld geschetst dat gebruikt kan worden om landelijke en/of regionaal beleid te informeren en te ondersteunen.