Op deze pagina vindt u data over het zorggebruik in het sociaal domein in de gemeente(n) en regio van uw keuze. Op basis van de volgende indicatoren krijgt u een beeld van hoeveel zorg in het sociaal domein er gebruikt wordt en hoe groot de zorgvraag in de toekomst zal zijn:
- Aantal Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning )-cliënten, uitgesplitst naar verschillende maatwerkarrangementen binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO).
- Aantal jongeren met jeugdzorg in natura en het aantal trajecten waarin jeugdzorg is verleend naar regio.
Selecteer hieronder de regio-indeling waarover u informatie wilt.
Regio filter
Aantal Wmo-cliƫnten
Deze grafiek toont de ontwikkeling van het aantal Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning )-cliënten. Het betreft het aantal personen dat in het verslagjaar tenminste één maatwerkarrangement heeft gehad binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De cijfers zijn uit te splitsen naar type maatwerkarrangement. Er zijn alleen cijfers beschikbaar voor gemeenten die deze aangeleverd hebben en toestemming hebben gegeven voor publicatie in het kader van de Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein (GMSD). Hierdoor zijn er geen regionale of nationale totalen beschikbaar.
#wmo
Jeugdzorg
Deze grafiek toont het aantal jongeren met jeugdzorg in natura en het aantal trajecten waarin de jeugdzorg is verleend, naar regio. Jeugdzorg bestaat uit jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering. Voor het toewijzen van patiënten aan een regio wordt uitgegaan van de gemeente die verantwoordelijk is volgens het woonplaatsbeginsel jeugd. Via het menu boven de grafieken kunt u een keuze maken voor de weergave van jeugdhulp met verblijf, jeugdhulp zonder verblijf, totaal jeugdhulp in natura, jeugdbescherming en jeugdreclassering. Ook kunt u kiezen tussen het aantal unieke jongeren met jeugdzorg en het aantal trajecten.
Met ingang van 2021 is er een forse toename van jeugdhulpaanbieders, die jeugdhulptrajecten rapporteren. Hierdoor zijn de cijfers voor het jaar 2021 niet goed te vergelijken met de cijfers over t/m 2020. Ook over de eerdere jaren (2015 t/m 2020) is de trend niet volledig veroorzaakt door groei in het aantal jeugdhulptrajecten maar ook door bijvoorbeeld betere aanlevering van gemeenten en een verandering in de berekenwijze. Zie de Onderzoeksbeschrijving beleidsinformatie jeugd voor meer informatie over de volgtijdelijke vergelijkbaarheid.
De cijfers geven een demografische toekomstprojectie vanaf 2023.