icoon psychologische hulp

Op deze pagina vindt u data over het zorggebruik in de geestelijke gezondheidszorg in de gemeente(n) en regio van uw keuze. Op basis van de volgende indicatoren krijgt u een beeld van hoeveel geestelijke gezondheidszorg er gebruikt wordt en hoe groot de zorgvraag in de toekomst zal zijn:

  • Aantal verzekerden dat gebruik maakt van geestelijke gezondheidszorg binnen de basisverzekering.
  • Voor basis- GGZ Geestelijke gezondheidszorg (Geestelijke gezondheidszorg ) en specialistische GGZ zijn subcategorieën beschikbaar.
  • Gebruik van zorgzwaartepakketten geestelijke gezondheidszorg.
  • Ernstig psychiatrische aandoeningen (EPA).

Selecteer hieronder de regio-indeling waarover u informatie wilt. 

Regio filter

{@zorggebruik}

Geestelijke gezondheidszorg

Deze twee figuren tonen het aantal verzekerden dat gebruik maakt van Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ Geestelijke gezondheidszorg (Geestelijke gezondheidszorg )) binnen de basisverzekering (Zvw Zorgverzekeringswet (Zorgverzekeringswet )), ook wel geneeskundige GGZ genoemd en de zorgkosten.

De kaart toont het zorggebruik en de zorgkosten per 10.000 inwoners; de lijngrafiek geeft de trends door de tijd. De tabellen onder de grafieken geven de absolute aantallen. De gevolgde zorgtrajecten zijn onderverdeeld in generalistische basis GGZ, langdurige GGZ (binnen de Zvw) en specialistische GGZ met en zonder verblijf. GGZ totaal geeft het aantal unieke patiënten en hun zorgkosten weer. In het menu boven de kaart kunt u het zorgtraject selecteren en kiezen om patiënten of zorgkosten weer te geven.

Sinds 2022 is een nieuw bekostiging voor de geneeskundige GGZ ingegaan: het zorgprestatiemodel. Door deze wijziging zijn projecties op basis van de oude systematiek niet representatief voor toekomstig zorggebruik.

#ggz_zvw

{#ggz_zvw} {#ggz_zvw_trend}

GGZ-subcategorieƫn

Voor basis-GGZ Geestelijke gezondheidszorg (Geestelijke gezondheidszorg ) en specialistische GGZ zijn subcategorieën beschikbaar. De eerste visualisatie vergelijkt de subcategorieën van de geselecteerde regio(‘s) met Nederland. De tweede toont de ontwikkeling door de tijd van een regio. Als meerdere regio’s zijn geselecteerd, verschijnen deze in het menu boven de grafiek.

Voor basis GGZ betreft het de onderverdeling kort, middel, intensief, chronisch en onvolledig; voor de specialistische GGZ gaat het om kindertijd, middel gebonden, persoonlijkheid, schizofrenie en overig en voor de langdurige GGZ inclusief en exclusief dagbehandeling, klinische intensieve dagbehandeling en overig. Vanwege te kleine aantallen is deze onderverdeling niet beschikbaar voor langdurige GGZ en door de verschillende subcategorieën ook niet voor de totale GGZ.

#ggz_zvw_sub

{#ggz_zvw_sub} {#ggz_zvw_sub_trend}

Gebruik van zorgzwaartepakketten GGZ

Deze grafiek toont de trend in het gebruik van de zorgzwaartepakketten (ZZP Zorgzwaartepakket (Zorgzwaartepakket )(Zorgzwaartepakket)) voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ Geestelijke gezondheidszorg (Geestelijke gezondheidszorg )(Geestelijke gezondheidszorg)) binnen de Wet langdurige zorg (Wlz Wet langdurige zorg (Wet langdurige zorg )(Wet langdurige zorg)). Het gaat om de ZZP’s van voortgezet verblijf (B) en een restant beschermd wonen (C). Het nieuwere wonen met intensieve begeleiding  (W) is ook beschikbaar via het selectiemenu. De cijfers komen uit de registraties van het CAK Centraal Administratie Kantoor (Centraal Administratie Kantoor)(Centraal Administratie Kantoor). Vanwege beleidswijzigingen ten aanzien van de langdurige GGZ, worden op dit moment geen projecties gepresenteerd; alleen het werkelijke zorggebruik tot en met 2022.

#ggz_wlz

{#ggz_wlz} 

Ernstig psychiatrische aandoeningen (EPA)

Binnen de geestelijke gezondheidszorg (GGZ Geestelijke gezondheidszorg (Geestelijke gezondheidszorg )) bestaat een groep patiënten met ernstige psychiatrische aandoeningen (EPA). Deze patiënten hebben vaak een langere periode een psychiatrische stoornis, ondervinden daardoor langdurige beperkingen en hebben meerdere zorgbehoeftes. Deze cijfers op basis van Vektis-gegevens, tonen per gemeente het zorggebruik van de EPA-groep, bekostigd door zorgkantoren en zorgverzekeraars.

Het totale aantal patiënten per 10.000 inwoners in de geselecteerde regio's vindt u in de tabel, deze opent u via het icoontje onderaan de figuur.

#epa_kaart

{#epa_kaart}